Думка: Парламент має вирішити проблему скасування мораторію на заставу землі

16 лютого 2018, 13:17 2999

В Україні зараз відсутні перспективи кредитування під заставу землі, застава права оренди фактично неможлива, інтерес у заставі права оренди банків відсутній, застава землі без скасування мораторію неможлива.

Про це в ході круглого столу розказав партнер Law Firm Sofiya Олександр Поліводський, говориться у повідомленні «Української аграрної конфедерації».

«За законодавством України, діє застережний принцип — зміна цільового призначення землі не допускається. В Україні мораторій на продаж земель стосується лише угідь с/г призначення. Решту земель навіть іноземцям можна використовувати як заставу. Є виключення — це землі ОСГ — особисті селянські господарства», — пояснив експерт.

На його думку, загалом, трактування мораторію на продаж землі не є ідеальним, оскільки існує принцип свободи укладання договорів, є повноваження власників, які мають право  володіти, користуватись та розпоряджатись землею.

«Є заборона на продаж угідь іноземцям, а також юридичним особам. Напівзаборонено робити це юридичним особам — не с/г виробникам. Це питання юридично дещо обмежено. Інше питання — розпорядження правом оренди. Є орендар і він може чи не може продати право оренди. Банк дає кредит під заставу оренди, а новий орендар може купити це право», — сказав Поліводський.

Він зазначив, що нині на розгляді парламенту знаходиться законопроект № 7363, який ініціював Президент України. Цей документ містить положення щодо можливості використання оренди як застави.

«… Вітчизняне законодавство має вирішити проблему скасування мораторію на заставу землі. Ми вже нині спостерігаємо за певними позитивними змінами. Зокрема, декілька законопроектів про ринок землі напрацьовуються в Держгеокадастрі та Мінагропроді. Право використовувати землю як об'єкт кредитування нині юридично обмежене. Але за умови ефективної зміни законодавства цю проблему буде знято», — пояснив експерт.