Думка: Аграрії очолили інвестиційний бум в Україні

02 жовтня 2018, 08:00 2078

Аграрні активи у першому півріччі 2018 року були номером один за привабливістю в очах інвесторів.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк у своєму блозі на ЕП.

«У першій половині 2018 р. сільське господарство продовжило випереджати національну економіку України за більшістю базових показників. З огляду на економічне зростання, яке почалося в цілому в країні, цей розрив за підсумками року скоротиться, проте не настільки, щоб нівелювати явне лідерство АПК серед інших галузей», — зазначив він.

За словами Мартинюка, динаміку видно по відразу декількох перехресно-підтверджуючих один одного параметрах: темпам збільшення аграрного ВВП, капітальних інвестицій в АПК і частці  аграрних операцій у загальній кількості M&A.

«Простіше кажучи, обсяг галузі показував приріст, у неї найактивніше вкладали гроші, аграрні активи були в ТОП-1 за привабливістю в очах інвесторів. Як показує Держстат, за перше півріччя поточного року український АПК зріс у реальному вираженні (щодо першого півріччя 2017-го) на 11%. Водночас реальний ВВП у цілому — всього на 3,5%. Очевидно, що підтримувати такі темпи реального зростання можна тільки при відповідних інвестиціях у галузь», — додав перший заступник міністра.

Він зазначив, що за січень-червень приріст капітальних інвестицій в АПК (у реальних показниках) склав 9,4%. На перший погляд, це нижче, ніж по економіці в цілому (там за перше півріччя 26,5%). Однак такий дисбаланс пов'язаний з високою порівняльною базою для АПК, динаміка інвестицій в якому була істотно вище середньої по галузях.

«У абсолютних показниках капітальні інвестиції в АПК склали 26,9 млрд грн — це майже 13% від усіх капітальних інвестицій в українську економіку. Важливо, що ця цифра, і так вражаюча, з часовим лагом в 1-2 роки трансформується в обсяги виробленої продукції. Тому її можна розглядати не тільки як оцінку привабливості галузі для інвестора, але й її майбутні темпи зростання», — вважає Мартинюк.

За співвідношенням капітальних інвестицій до доданої вартості, що генерується в галузі, АПК з показником у 19% станом на кінець 2017 року поділяв третє місце з транспортом, поступаючись тільки промисловості та будівництву.

«Водночас у статистиці капітальних інвестицій не відображена динамічно зростаюча з 2016 року кількість M&A-угод в сільському господарстві, зокрема купівля фондом SALIC компанії «Мрія». Ця угода примітна не тільки сумою (FT, посилаючись на свого київського кореспондента, називають суму в 242 млн доларів, і це робить цю транзакцію найбільшою в українському АПК), а й тим, що вона закрила багаторічну проблему, яка потенційно могла відлякувати інвесторів», — вважає він.

Мартинюк відзначив, що угода сама по собі свідчить про оздоровлення інвестклімату, оскільки власники боргів «Мрії», для яких аграрний бізнес — непрофільний, чекали стабілізації економіки та відбудови країни, щоб почати позбуватись цього проблемного активу.

Також перший заступник міністра уточнив, що, за оцінками KPMG, загалом у минулому році обсяг M&A-угод в АПК склав $452,5 млн, або 41% від загальної суми цього сегмента операцій (у порівнянні з усього 15% в 2016-му). ТОП-3 угоди були укладені в секторі рослинництва і пов'язаними з ним інфраструктурними об'єктами.