Мін'юст: Антирейдерські штаби зупинили десятки захоплень землі і врожаю

29 грудня 2017, 14:45 2813

Завдяки створеним влітку 2017 року за ініціативою Міністерства юстиції антирейдерським аграрним штабам, які діяли у кожному регіоні країни, вдалося зупинити десятки захоплень врожаю та землі.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, говориться у повідомленні відомства. 

«Більше того, штабами були визначені системні прогалини в законодавстві, які розв'язували руки рейдерам. Проаналізувавши їх, Мін'юст розробив низку законодавчих ініціатив, які вже ухвалив уряд, для того щоб на технічному рівні унеможливити будь-які маніпуляції під час реєстрації договорів оренди земельної ділянки», — наголосив він

За словами Петренка, серед прийнятих новацій: технічна заборона проводити реєстрацію земельних «ділянок-привидів», коли при відсутності кадастрового номеру державний реєстратор реєстрував земельну ділянку за кількома особами, створюючи підстави для конфлікту і захоплення цієї ділянки. Окрім того, вже працює автоматизована система обміну інформацією між земельним кадастром та реєстром нерухомості.

«Так ми прибираємо 90% випадків подвійної реєстрації однієї і тієї ж земельної ділянки за різними користувачами» — підкреслив міністр юстиції.

Ще одна новація передбачає виправлення помилок у державному кадастрі держреєстраторами.

Паралельно Мін'юстом запроваджено нову сучасну послугу з реєстрації  договору оренди земельної ділянки онлайн.

«Тепер, маючи електронний цифровий підпис, чи завдяки ідентифікації за допомогою системи ID mobile власник земельної ділянки може заповнити аплікаційну форму та внести інформацію до реєстру. Система автоматично перевірятиме наявність кадастрового номеру, інформацію про власника та опис даної земельної ділянки. У разі, якщо всі дані є правильними й актуальними, реєстрація буде здійснюватися в спрощеному порядку», — зауважив він.

Ще одна новація дає можливість власнику контролювати будь-які спроби внести зміни до реєстру щодо своєї земельної ділянки.

«Раніше ми це зробили з житлом, а тепер і власник чи користувач земельної ділянки може здійснювати контроль і отримувати інформацію про спроби вчинити будь-які дії в реєстрі з його майном. Ця послуга унеможливить можливість маніпуляції з боку державних та кадастрових реєстраторів», — резюмував Павло Петренко.