Мінагропрод покращив прогноз урожаю зерна в Україні

22 жовтня 2018, 14:36 1791

Міністерство аграрної політики та продовольства України вчергове переглянуло оцінку врожаю 2018 року в бік збільшення і очікує виробництво зернових на рівні 64 млн т.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк, говориться у повідомленні міністерства.

«В результаті дощів ми маємо дуже хороші показники за кукурудзою. І на сьогодні готовий озвучити сміливий прогноз, що валовий збір зернових у нас буде 64 млн т. Це другий результат в історії після позаторішнього рекорду в 66 млн тонн», — зазначив він.

За словами Мартинюка, експорт зернових прогнозується на рівні 42,5 млн т, але досягнення цього показника багато в чому залежить від здатності транспортного монополіста — «Укрзалізниці» оперативно вирішити поточні логістичні проблеми і забезпечити ритмічну поставку зерна в порти.

«Якщо залізничники впораються з вивезенням, то валютна виручка в сегменті сільського господарства буде забезпечена», — сказав він.

Мартинюк нагадав, що 2018 рік відрізнявся рекордною погодною турбулентністю, через що на різних його етапах майбутній урожай  викликав серйозне занепокоєння. 

«Вихід із зими був дуже вдалим, але потім до 2 квітня лежав сніг і весняна посівна замість двох місяців тривала один. Потім був посушливий травень, а влітку пішли зливи. Але в підсумку за рахунок групи пізніх зернових загальний результат — другий в історії», — зазначив він.