Мінагропрод та трейдери погодили обсяги експорту зерна

10 серпня 2018, 12:43 1937

Загальний погоджений орієнтовний обсяг експорту пшениці у 2018 році складає 16 млн т. З них, продовольчої пшениці ? 8 млн т, непродовольчої пшениці (фуражу) — також 8 млн т.

Такі обсяги погодили Міністерство аграрної політики та продовольства з експортерами зерна і сьогодні, 10 серпня, будуть зафіксовані у відповідному меморандумі про взаєморозуміння, говориться у повідомленні «Європейської бізнес асоціації» (ЄБА).

Перегляд вище зазначеного обсягу для експорту буде здійснено за результатами завершення жнив пшениці. Але це має бути зроблено не пізніше 28 вересня 2018 року.

«Одним із найбільш важливих стратегічних напрямів експорту вітчизняної аграрної продукції залишається світовий ринок зерна. Будь-які тенденції і тренди цього ринку мають безпосередній вплив на стан розвитку аграрного експорту України. А, крім того, відображуються на ціновій ситуації. Це в загальному підсумку має довгострокові наслідки для усієї зернової галузі», — зазначила виконавчий директор комітету зернових та олійних культур Ірина Душник.

Як зазначається, даний документ є одним із факторів збереження балансу між внутрішнім споживанням зернових та експортними можливостями. Адже стабільність та прогнозованість є пріоритетом для України і одним із головних чинників національної та продовольчої безпеки.

«На ринку зернових підписання меморандуму знаменує старт нового маркетингового року. За попередніми підсумками 2017/2018 року, Україна експортувала 39,4 млн т зернових. З них, пшениці — 17,1 млн т. Найбільшими покупцями українського зерна у І півріччі 2018 року були країни Африки, Азії та Європи», — зазначають у ЄБА.