Мартинюк: Ціни на зерно не спричинять девальвації гривні

20 вересня 2016, 17:25 1958

Незважаючи на те, яку вагу має продукція АПК на загальну структуру експорту, падіння цін на зернові не послабить національну валюту.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк, передає Міністерство аграрної політики та продовольства України.

За минуле півріччя 2016 р. аграрна складова в експорті зайняла в середньому  31,4%.

 «Причини посилення аграрної складової в експорті можна дізнатися, у тому числі, із звітів штабу АТО — у результаті військових дій на Сході країни була зруйнована значна частина важкої та добувної промисловості, і відповідно зменшилися зовнішні поставки руди та металів», — вказує Максим Мартинюк.

За словами заступника міністра, у вересні-листопаді, коли торгівля зерновими буде проходити найактивніше, частка АПК у надходженнях від експорту знову збільшиться — до 37-41%.

За літо 2016 р. на світовому ринку ціни на зерно різко впали, що призвело до послаблення гривні з 24,79/$ до 26,6/$, але транш від МВФ зміцнив її знову.

 «Вочевидь, що настільки різке падіння цін на товар, який становить майже 40% експорту, не може не вплинути на курс. Якщо врахувати, що затримка надходження валюти в Україну після продажу зернових на світових ринках становить близько місяця, то легко побачити більш ніж високу кореляцію між падінням цін на зернові і падінням курсу, — підкреслює Максим Мартинюк. — Простіше кажучи, якщо зернотрейдери і стали причиною просідання курсу, то не з власної вини, тому що їх виручка зменшилася пропорційно зменшенню світових цін на зерно».