Маріупольський порт бачить майбутнє в перевалці зерна

29 вересня 2016, 14:06 2057

Маріупольський порт за 8 місяців 2016 р. перевалив 263,2 тис. т зернових вантажів, що більше ніж в два рази перевищує показник за аналогічний період 2015 р., і планує продовжувати розвиток даного напрямку.

Про це в інтерв'ю «ЦТС» повідомив директор порту Олександр Олійник.

«Можу відзначити велике зростання потоку зернових. Це нас дуже радує в такий непростий момент. За 8 місяців ми вже перевалили 263,2 тис. т цих вантажів — це 214,3% від такого ж періоду минулого року», — сказав він.

За його словами, своє майбутнє порт пов'язує в т.ч. з перевалкою аграрних вантажів. «До того ж у них висока дохідна ставка, що також нам вигідно. І ми прийняли рішення в минулому році про будівництво зернового терміналу, річною потужністю 2 млн т. Сумарна вартість проекту — 800 млн грн», — говорить Олександр Олійник.

Для будівництва другої черги зернового терміналу порт має намір залучити «серйозного інвестора». Порт вже підписав контракт з інвестором, який модернізує старий склад генеральних вантажів з його переорієнтацією на зберігання вантажів АПК, що обійдеться в 100 млн грн.

«Модернізація збільшить норму одноразового зберігання до 30 тис. т і дозволить організувати прийом вантажів з усіх видів транспорту», — додав директор порту.


Для довідки: Маріупольський порт з самого свого заснування в 1889 р. запроектований як морські ворота для експорту промислової продукції Донбассу, що тоді бурхливо розвивався, тому сильно постраждав від конфлікту на Сході України. Зокрема, перевалка вантажів за минулий рік склала всього 8,5 млн т. Якщо порівнювати з дуже успішним 2013-м, то в 2015-му вантажообіг впав на 42%.