Макову потребу України забезпечують 7 виробників 

17 серпня 2018, 13:50 3233

На Київщині на території Немішаївського агротехнічного коледжу НУБіП на минулих вихідних встановлено рекорд — найбільший пиріг з маком завдовжки 21 м і шириною 40 см. Рекорд зафіксували у категорію «Кондитерські вироби, розміри», а начинку для пирога — мак у кількості 25 кг — кондитерам надала компанія «Мак України». 

Як повідомив генеральний директор Науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України» Юрій Грей, у цьому сезоні в Україні маком засіяно близько 2600 га.

«Найбільші площі товарних посівів маку зосереджені в Хмельницькій, Рівненській, Чернігівській, Вінницьких областях. Вирощуванням цієї культури займається 7 сільгосппідприємств. Всі вони різні за розмірами — у деяких площі під маком починаються від 100 га, а в інших доходять до 700 га», — розповідає Юрій Грей.

Всі підприємства насіннєвим матеріалом забезпечує НДВАП «Мак України», відводячи щороку площі під насіння в 10-20 га. 

За словами Юрія Грея, «Мак України» може забезпечити насінням площі до 20 тис. га.

«Щодо цінових прогнозів, то сьогодні ще рано щось говорити остаточно, але орієнтуємося на ціну 96-98 грн/кг маку», — зазначає Юрій Грей. І додає, що вже другий рік мак з України не експортується, адже виробникам вигідніше продавати його на внутрішньому ринку. Мінімальна потреба макового зерна в Україні становить 3-4 тис. т, і щоб повністю забезпечити внутрішнє споживання, потрібно сіяти мак на площі 10 тис. га.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua