Лапа: Список українських постачальників молочки в Китай розшириться

03 травня 2017, 12:25 2092

18 українських підприємств на сьогодні уже мають можливість експортувати до КНР молоко та молочну продукцію.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час засідання Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі щодо економічного співробітництва з Китайською Народною Республікою та використання міжнародних транспортних коридорів, інформує Мінагропрод. 

«Упродовж минулого року ми перевірили на відповідність вимогам КНР ще дев’ять підприємств. Відповідні документи передані до КНР у 2016 році. Очікуємо, що вже найближчими тижнями буде опублікований розширений перелік підприємств-експортерів молока та молочної продукції», — зазначив Володимир Лапа.

За його словами, паралельно ведеться робота і щодо відкриття китайського ринку для українського м’яса птиці, яєць та яєчної продукції. Відповідні опитувальники, які описують українську систему контролю за безпечністю та якістю продукції, направлені китайській стороні.

«Загалом у рамках співпраці з Китаєм йдеться і про потенціал експорту українського меду. Також українські господарюючі суб’єкти висловлювали зацікавленість в експорті до Китаю кормів для домашніх тварин. Під час останніх зустрічей з представниками компетентного органу КНР піднімалося питання розширення товарної лінійки при експорті риби і рибопродуктів до КНР», — повідомив Володимир Лапа.

Він також додав, що уже досягнуто певних результатів щодо відкриття китайського ринку для української рослинницької продукції. Так, уже погоджені протоколи фітосанітарних вимог на експорт кукурудзи, сої та ячменю. Низка товарних позицій зараз перебуває в роботі – це, наприклад, сорго, черешня, яблука, лохина. Також відпрацьовані проекти протоколів фітосанітарних вимог для експорту шроту соняшникового та бурякового жому до Китаю.