Лапа: Рішення про ліквідацію санітарної служби — формальність

26 травня 2017, 09:57 2096

Рішення уряду про ліквідацію Державної санітарно-епідеміологічну служби є формальним і не впливає на виконання Держпродспоживслужбою функцій контролю (нагляду) за дотриманням санітарного законодавства.

На цьому наголосив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час семінару в Києві, повідомляється на сайті відомства.

«Постанова Кабінету міністрів «Деякі питання Державної санітарно-епідеміологічної служби» від 29.03.2017 № 348 усуває дублювання та чіткіше визначає повноваження центральних органів виконавчої влади, між якими розподілені функції колишньої СЕС — це МОЗ, Держпраці та Держпродспожислужба. Крім того, постанова прийнята з метою забезпечення виконання рішення суду щодо припинення реорганізації Держсанепідслужби. По-суті, одна юридична форма, яка передбачала реорганізацію служби, була змінена на іншу юридичну форму — ліквідацію. При цьому, суть не змінилася», — пояснив Володимир Лапа.

Він додав, що Держпродспоживслужба є єдиним контролюючим органом, створеним за європейським зразком, на який покладені функції у різних сферах діяльності, які виконували інші центральні органи виконавчої влади, що припиняються, зокрема функція контролю (нагляду) за дотриманням санітарного законодавства. Зазначені повноваження виконують лікарі-гігієністи, епідеміологи, які працевлаштовані за переведенням з Держсанепідслужби.

Володимир Лапа також звернув увагу, що наразі у Державній санітарно-епідеміологічній службі нема жодного співробітника — вони працевлаштовані або до Держпродспоживслужби, або в лабораторії, які були передані в управління МОЗ.

«Процес переведення працівників із територіальних органів Держсанепідслужби до територіальних органів Держпродспоживслужби розпочався у квітні 2016 року, а до центрального апарату — ще з лютого 2016 р. Останнього працівника Держсанепідслужби звільнено у вересні 2016 р.», — наголосив Володимир Лапа.