Лапа пообіцяв навести порядок з ГМО

22 вересня 2016, 10:40 1772

Серед зареєстрованих в Україні сортів чи насіння немає ні одного генетично модифікованого. Проте, час від часу на ринку така продукція з’являється.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає прес-служба органу влади.

За словами Лапи, це питання на часі, і воно потребує термінової уваги.

«Ні для кого не секрет, що в Україні жодного ГМ-сорту не зареєстровано, проте час від часу ця продукція на ринку з'являється. Думаю, ми прийдемо до такого варіанту, можливо, вже в наступному році, коли той, хто свідомо йде на порушення законодавства, буде нести за це відповідальність. Не зовсім правильно робити це щодо вже вирощеного врожаю, але наводити порядок в 2017 р. ми будемо», — запевнив він.

Володимир Лапа акцентував особливу увагу на тому, що це проблема не теперішнього часу — вона системно виникає уже давно.

«Є певні заходи з дерегуляції, діяв мораторій на перевірки. Я не прихильник перевірок, але їх відсутність розхолоджує. На мою думку, потрібно цю сторінку перегорнути. Дійсно, коли мова йде про системні порушення, там, де вони свідомі, господарюючі суб'єкти повинні нести відповідальність. Звісно, до цього необхідно йти еволюційним шляхом, через роз'яснення, відповідні державні програми та співпрацю з бізнесом», — резюмував голова.


Для довідки: Росія з 1 серпня 2016 р. вводить тимчасові обмеження на постачання кормів і кормових добавок для тварин, вироблених підприємствами України.
Причиною введення обмежень в Россільгоспнагляді називають «неодноразові факти виявлення генно-модифікованих компонентів у партіях незареєстрованих кормів, вироблених підприємствами України».