Козаченко: Продавати землю зможемо з 1 січня 2019 року

23 листопада 2017, 11:25 4870

Продавати і купувати землі сільськогосподарського призначення можна буде з 1 січня 2019 р.

Впевненість у цьому висловив народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Леонід Козаченко, передає «Пропозиція».

Козаченко прогнозує, що закони, які встановлять правила обігу землі сільськогосподарського призначення і знімуть мораторій на їх продаж, парламентарі будуть готові проголосувати на початку наступного року. При цьому народний депутат запевнив, що в Верховній Раді вже є більшість, яка готова підтримати земельну реформу.

Разом з тим Леонід Козаченко визнав, що для того, щоб підготувати необхідну нормативну базу для ринку сільськогосподарських земель, потрібно вирішити низку ключових питань: бути чи не бути мораторію на продаж землі іноземцям, максимальний розмір ділянки, яка може перебувати в руках однієї особи, а також яким чином зробити землю предметом іпотеки.

Також, за його словами, важливо визначити, хто саме контролюватиме торгівлю землею — об'єднання фермерів (як у Німеччині), Держгеокадастр чи територіальні громади.


Для довідки: раніше Леонід Козаченко заявляв, що законопроект про обіг земель сільгосппризначення буде поданий на розгляд парламенту в лютому-березні 2018 р.