Івченко: У ході Аграрного дня протягуватимуть лобістські законопроекти

04 грудня 2018, 13:15 2085

Сьогодні, 4 грудня 2018 р., у Верховній Раді оголошено Аграрний день, під час якого поряд із важливим законопроектом про сільськогосподарську кооперацію (№6527) до порядку денного включені законопроект щодо «дерибану» Національної академії аграрних наук (№9162) та законопроект щодо ідентифікації тварин (№9022).

Про це повідомив народний депутат України, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Вадим Івченко.

«Батьківщина» підтримуватиме законопроект щодо сільськогосподарської кооперації. В Європі кооперативами охоплено 60% аграрного ринку, а загалом в світі ця цифра сягає 70%. В Україні сьогодні є величезні прогалини в законодавстві: щодо самої кооперації, в податковому кодексі, в державній підтримці. А цим законом ми зможемо вдосконалити всі суперечливі питання. Так, не всі пункти законопроекту ми вважаємо за доцільні, тому будемо вносити правки, і вже до другого читання законопроект буде виписаний», — зазначає Вадим Івченко.

За його словами, разом з дійсно потрібними законами водночас розглядатимуться лобістські й ті, які значно обмежують можливості сільгосптоваровиробників.

«Також сьогодні до порядку денного включені законопроект щодо «дерибану» Національної академії аграрних наук та законопроект щодо ідентифікації тварин. Перший рішенням Кабінету Міністрів створює спостережну раду, яка буде здійснювати управління нерухомим майном академії та отримає контроль за використанням коштів від використання нерухомого майна НААН. Другий — змушує всіх виробників сільськогосподарської продукції своїм коштом ідентифікувати всіх сільськогосподарських тварин, домашніх тварин та всіх тварин, які перебувають «у неволі», для того щоб мати можливість продавати сільськогосподарську продукцію. За невиконання пропонується підняти суми штрафів від 5 до 150 неоподаткованих мінімумів», — зазначає Вадим Івченко. 

За його словами, законопроект №9022 у разі прийняття скасовує законопроект, прийнятий в 2015 році, де встановлено, що оплата за ідентифікацію тварин покладалась на державу.

«Батьківщина» виступатиме категорично проти цих двох законопроектів, як і проти прийняття закону про обіг землі. Ми вважаємо, що Україна сьогодні ні економічно, ні законодавчо не готова до запровадження ринку землі, отже виступаємо ініціатором продовження мораторію», — наголосив Вадим Івченко.