Дослідження: Очікування малого бізнесу в Україні погіршились

01 березня 2019, 12:55 5528

Вдала податкова політика могла б стати гарним стимулом для розвитку малого бізнесу.

Такими є висновки Індексу настроїв малого бізнесу, який проводить Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) у межах проекту Unlimit Ukraine.

«Цього року представники малого бізнесу дещо погіршили оцінку перспектив власного розвитку та оцінку економічної ситуації в Україні. Загальний Індекс настроїв малого бізнесу, за результатами опитування, склав 2,7 із 5-ти можливих, тоді як минулорічний Індекс становив 3,2», — говориться у повідомленні ЄБА.

Порівняно з минулим роком, малому бізнесу в Україні стало складніше працювати. Так, 38,4% опитаних виявились незадоволеними поточним станом справ у бізнесі, тоді як 31,6% підприємців ситуація цілком влаштовує. Для порівняння, минулого року переважали позитивні настрої — 45% задоволених проти 26% негативно налаштованих. В той же  час, за результатами цьогорічного опитування, переважає негативна оцінка динаміки розвитку бізнесу за останні 6 місяців — 44,4% проти 30,1%.

Попри такі настрої, опитані підприємці налаштовані активно розвивати свій бізнес у 2019 році. Більше половини респондентів (53%) планують нарощувати обсяг фінансування, а 66% очікують зростання прибутків у першому півріччі 2019 року. Водночас, майже половина бізнесменів (47%) очікує на покращення стану справ у бізнесі протягом найближчих 6 місяців. З них 65% планують наймати нових працівників, а 77% планують підняти рівень зарплати і стільки ж підприємців збираються збільшити інвестиції у свою справу.

В той же час, дещо змінилися основні проблеми, які хвилюють бізнес. Якщо серед головних проблем минулого року більшість підприємців назвали інфляцію, то у цьому році вона за актуальністю посідає лише 4-е місце (43%). Значно більше турбують підприємців високе податкове навантаження — його назвали 56% опитаних, високий рівень корупції (52%), а також війна на сході країни (47%).

Якби у підприємців була можливість змінити одну річ на користь свого бізнесу, більшість з них змінили б рівень податків. Чверть опитаних переконані, що це головна проблема для бізнесу. За нею з великим відривом йде доступність кредитування, у цій сфері хотіли б змін 10% респондентів. По 9% припадає на такі сфери, як державна підтримка бізнесу та платоспроможність населення.

«Очевидно, що вибудовування бізнесу «з нуля» — складний процес, що стає особливо помітно у трансформаційні для країни часи. Невизначеність змушує підприємців бути обережними у своїх прогнозах. До того ж, мінливе законодавство, передвиборча турбулентність, корупційний тиск залишаються проблемами, які стримують оптимістичні настрої як великого, так і малого бізнесу. Але все ж приємно, що малий бізнес планує подальший розвиток та розраховує на покращення стану справ найближчим часом», — коментує виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.


Для довідки: Індекс настроїв малого бізнесу − проводиться Європейською Бізнес Асоціацією з 2018 року у межах проекту Unlimit Ukraine.  Мета дослідження — співпраця з малим і мікробізнесом та аналіз точок зростання, які стимулюватимуть його розвиток. Дослідження проводилось з 5 по 31 грудня 2018 року, у ньому взяли участь 133  власники і директори малого бізнесу усіх сфер діяльності. 

Unlimit Ukraine — платформа для розвитку малого та мікробізнесу, створена на базі Європейської Бізнес Асоціації. Unlimit об»єднує вже більше 740 міні та мікро бізнесів.Проект надає комплексну підтримку для малого та мікробізнесу через освітні заходи і консультації, участь у спецпроектах, діагностику проблем бізнесу й обговорення актуальних для нього питань. Учасником проекту може стати малий і мікробізнес із формою власності ФОП без обмеження видів діяльності.