Гройсмана просять врегулювати проблему з добривами (оновлено)

16 березня 2017, 09:28 4135

На ранковому брифінгу голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко разом із народними депутатами — членами комітету виступив щодо глобальної проблеми, яка виникла напередодні весняно-польових робіт.

Про це повідомила прес-служба народного депутата.

За словами Олександра Бакуменка, через обмеження оператором газотранспортної системи ПАТ «Укртрансгаз» газопостачання два хімічних підприємства холдингової компанії Ostchem, а саме — заводи ПАТ «Рівнеазот» (м. Рівне) та ПАТ «Азот» (м. Черкаси), призупинили виробництво азотних добрив.

Разом з тим, станом на сьогодні аграрні виробники вже зробили передоплату за 250 тис. т азотних добрив на загальну суму приблизно 2,5 млрд грн. Кошти вже проплачені, але у зв’язку з тим, що заводи простоюють, всі ці гроші є замороженими, що може призвести до кризи неплатежів та банкрутства значної частини аграрних підприємств. Підприємства ці кошти уже не повернуть, бо вони були спрямовані на поповнення обігових коштів — купівлю того ж газу, на сплату податків та інше. При цьому у аграріїв відсутня фінансова можливість повторної закупки добрив, навіть якби і було де їх закупити.

«N. B.!» Експерт: Без термінового відновлення роботи заводів Ostchem агарний сезон знаходиться під загрозою

Якщо протягом наступних 2-3 днів не відновиться робота українських хімічних підприємств та, відповідно, вчасно не розпочнеться активне внесення добрив, аграрії матимуть суттєву проблему з кінцевою врожайністю зернових та олійних культур.

За попередніми розрахунками експертів, недовнесення аміачних добрив у зв’язку з зупиненням заводів призведе до скорочення валового виробництва зернових та олійних на 15-20%, а саме — 9-12 млн т зернових та 2-3 млн т олійних культур. Це, відповідно, зменшить валютні надходження від експорту аграрної продукції на $2,5-3,0 млрд.

У зв’язку з цим народні депутати — члени аграрного комітету, а також представники бізнесу, закрема асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), звернулися до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням терміново вжити вичерпних заходів та вирішити проблему, яка може призвести до значних втрат сільськогосподарського виробництва, недоотримання валютної виручки і серйозної кризи в агропромисловому комплексі.

«Внесення азотних добрив — це надважлива частина агротехнології. Якщо сьогодні їх не внести, то вся попередня робота на полях буде знівельована, у тому числі й внесені попередньо інші типи добрив та використання якісного насіння чи захисту, — пояснив генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький. — Треба розуміти, якщо відбувається відхилення на 5-10% від запланованої технології, це негативно впливає на врожайність. Зараз треба терміново запустити заводи та відновити виробництво добрив та їх відвантаження. Ми не можемо зараз в необхідних кількостях різко наростити закупівлю іноземної селітри, адже вітчизняна логістика не дозволяє розширити імпорт у короткі терміни».