Гройсмана просять переглянути стратегію реформування лісової галузі

20 листопада 2017, 10:43 3076

Низка народних депутатів від різних фракцій і груп звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням не допустити реалізації Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року та переглянути її норми.

Про це повідомив народний депутат, член аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч на своїй сторінці у Facebook. 

«Окремі положення цього документа, на жаль, викликають побоювання. Наразі є сумніви щодо того, чи сприятиме він взагалі розвитку лісової галузі, чи просто офіційно дозволить «робити бізнес» на залишках наших лісів», — зазначає народний депутат.

Зі слів Кулініча, варіант затвердженої урядом стратегії суттєво відрізняється від варіанту, який обговорювався за участі профільних асоціацій та громадських організацій.

Окрім того, депутат підкреслює, що нова стратегія управління лісами передбачає створення окремої структури з корпоративними правами — певної акціонерної компанії.

«Фахівці лісової галузі стверджують, що все це може мати згубні наслідки — як економічні, так і соціальні. Не кажучи вже про стан самих лісів, оскільки в період реорганізації системи лісового господарства санітарно-оздоровчі заходи просто нікому буде проводити», — додав Кулініч.

Ще один момент, який викликає нерозуміння у народних депутатів — це передача повноважень щодо надання лісів для ведення лісового господарства з місцевого на центральний рівень. На їх думку, це явно не відповідає проголошеному загальнодержавному курсу децентралізації.

«Спірні моменти, на яких акцентують увагу працівники лісової галузі, не вичерпуються цими пунктами, відкритих питань дуже багато. Тож звертаємося до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням втрутитися в дану ситуацію і не допустити реалізації згаданої стратегії, яка була схвалена непрозоро та всупереч інтересам профільних асоціацій», — коментує звернення Олег Кулініч.

Звернення підписали 17 народних депутатів.


Для довідки: 15 листопада КМУ затвердив Стратегію сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року.