Фермерам розподілять фінанси в онлайн-режимі

14 листопада 2016, 17:20 2033

В Україні з завтрішнього дня стартують засідання Центральної комісії Українського державного фонду підтримки фермерських господарств з надання фінансової підтримки фермерським господарствам.

Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України, до складу комісії увійшли представники Мінагропроду, Укрдержфонду, Держфінінспекції, ВГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України», ГС «Аграрний союз України», ВГО «Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів», Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України та Федерації органічного руху України.

За інформацією аграрного відомства, вперше засідання комісії буде проводитися в режимі реального часу. «Це забезпечить прозорість і відкритість прийнятих рішень», — повідомляє прес-служба Мінагропроду.

За словами заступника міністра Олени Ковальової, вже практично у всіх областях України відбулися засідання регіональних комісій, сформовані реєстри фермерських господарств, які претендують на отримання фінансової підтримки. Очікується завершення проведення регіональних комісій в Дніпропетровській, Київській та Луганській областях.

«Надання коштів через Український державний фонд підтримки фермерських господарств викликало значний інтерес з боку потенційних одержувачів такої підтримки. Всього з державного бюджету виділено 15,8 млн грн, то вже 156 фермерських господарств подали заявок на загальну суму майже 54 млн грн », — розповіла Олена Ковальова.

Відповідно до зміненого порядку використання коштів, які будуть направлятися через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, збільшена гранична сума безвідсоткового кредиту з 250 тис. Грн до 500 тис. Грн. З урахуванням комплексного стратегічного плану розвитку аграрного сектора економіки «3+5», встановлено пріоритети при визначенні переможців конкурсного відбору (членство в сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі; здійснення діяльності по вирощуванню і розведенню великої рогатої худоби; обробку земельних ділянок площею не більше 500 га; закладення молодих плодово-ягідних і виноградних насаджень, перехід до виробництва органічної продукції (сировини)).

Після дотримання всіх процедур очікується, що до середини грудня всі кошти будуть спрямовані в регіони.