Європейські норми якості шоколаду стануть обов'язковими в Україні з січня

19 грудня 2017, 16:58 5378

З 1 січня 2018 року в Україні починають діяти європейські вимоги до продуктів з какао та шоколаду. На відміну від вимог національного стандарту України (ДСТУ), які є добровільним, нові директиви є обов'язковими для виконання.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева в ході інформаційного заходу для журналістів.

Вона зазначила, що нові норми приводять стандарти шоколаду в Україні до міжнародних норм в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. А Україна, як експортер шоколаду, є досить вагомим гравцем у світі. Тільки експорт до ЄС за 10 міс. 2017 р. збільшився на 35% і склав більше 10 тис. т на $23 млн.

Трофімцева підкреслила, що нові норми розширюють можливості для використання у кондитерських виробах рослинних жирів, однак, зобов'язує виробника вказувати на обгортці про наявність цих жирів. 

У свою чергу президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк підтвердив, що країни Європи займають значну долю експорту українських кондитерських виробів, а також назвав країни, до яких  у січні-липні 2017 р. поставки зростали найшвидшими темпами.

«Перша — Естонія, друга — Болгарія, третя — Польща, далі йдуть Угорщина, Іспанія, Великобританія. Тобто фактично половину списку займають європейські країни», — констатував він.

Він також наголосив, що прийняття цього наказу, гармонізує законодавство та стандарти України з Європейським союзом та Митним союзом.

«Це не є погіршенням якості, це є вирівнюванням якості зі світовими умовами торгівлі. При тому, що чітко зазначені застереження щодо інформованості споживача. Мінімальні норми вмісту шоколаду не зменшуються. Вони чітко утверджуються на тому рівні, який прийнятий у Європейському союзі щодо вимог вмісту какао продуктів у шоколадних виробах», — сказав Балдинюк.

Він також висловив думку, що нові норми ніяк не позначаться на ціні шоколадних продуктів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Також уточнювалось, що, відповідно до вимог, з нового року «шоколадом» може називатися лише той продукт, що містить не менше 35% какао-продуктів. У молочному шоколаді повинно бути не менше 25% какао-продуктів та не менше 14% молочних продуктів. У білому шоколаді — не менше 20% какао-масла та не менше 14% молочних продуктів. В шоколадній цукерці з начинкою має бути не менше 25% шоколаду.