Єврокомісія провела аудит українських ягід

18 червня 2021, 08:00 4098

Генеральний директорат з питань безпечності харчових продуктів та охорони здоров'я Європейської Комісії завершив дистанційний аудит системи державного контролю за мікробіологічним забрудненням ягід, які експортуються до ЄС.

До сфери аудиту потрапили лохина, малина та чорниця, йдеться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«За останні роки ЄС став основним торговельним партнером України на ринку аграрної продукції — більше третини аграрного експорту України спрямовується європейським споживачам. Для України дуже важливо підтримувати репутацію надійного торговельного партнера, який гарантує високу якість і безпечність своєї продукції, і аудит спрямований саме на це», — розповіла голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Як зазначається, експорт українських ягід до ЄС зростає. У 2018 р. до країн Європейського Союзу було експортовано більше 12,5 тис. т малини, а в 2020 р. — вже понад 18 тис. т. Найбільше малини експортувалося з Львівської, Вінницької, Волинської областей та Києва.

Експорт лохини у 2019 р. складав 6,4 тис. т, у 2020 р. — 9,9 тис. т. Основними постачальниками виступали Житомирська, Київська та Івано-Франківська області.  

«Під час аудиту європейську сторону було ознайомлено з системою державного контролю за виробництвом ягід в Україні, контролю первинного виробництва та переробки ягід, системою контролю якості продукції на підприємствах та лабораторним контролем за мікробіологічним забрудненням продуктів нетваринного походження. Звіт за результатами проведеного аудиту буде опублікований на офіційному сайті Європейської Комісії», — йдеться у повідомленні відомства.