Експерти порахували вартість новорічного столу

29 грудня 2016, 17:20 2223

Продукти харчування на новорічні свята цьогоріч коштуватимуть дешевше, ніж минулого року.

Про це свідчать підрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Зокрема, у грудні поточного року, порівняно з минулим, суттєво знизились у ціні овочі: картопля (-13%), капуста (-63%), морква (-61%), цибуля (-51%), буряк (-58%). Вартість яблук та цукру скоротилась на 3 та 2% відповідно.

Ціни на м'ясо, молоко та продукцію переробки, — навпаки, зросли. У середньому вартість яловичини зросла на 2%, свинини — на 3%, курятини — на 9%. Молоко за рік подорожчало на 30%, олія — на 10%, гречка — на 11% та хліб на 5%. Основними причинами росту цін, як пояснюють в УКАБ, є збільшення вартості сировини та розміру виробничих витрат.

У порівняні з листопадом 2016 р., у грудні вартість овочів у середньому зросла на 4%, а ціна на м'яса та молока — на 2% та 5% відповідно.

«Типовим для періоду новорічних свят є поступовий ріст цін на овочі/фрукти в межах 5-7%, адже сезон овочів відкритого ґрунту завершився, і підприємства витрачають ресурси на зберігання продукції. Вартість гречки, хлібу, олії та цукру буде відносно стабільною, з можливим коливанням в межах 1-2%. Зимовий період є типовим для росту цін на молоко, під впливом зниження виробництва. Що стосується м'яса, можливий незначний ріст цін у межах 2-4% у першій декаді січня, однак вже в другій-третій декаді очікується зниження цін», — прокоментував експерт аграрних ринків УКАБ Євгеній Дворнік.