Експерт: Середній земельний пай потенційно коштує $80 тис.

20 лютого 2017, 09:28 4292

У разі скасування мораторію середній пай в Україні може коштувати $80 тис. Таку думку висловив партнер громадської організації EasyBusiness Данило Пасько.

«Перший міф, яким всіх лякають, — що землю скуплять іноземці. Не скуплять, тому що є пряме обмеження, але навіть у країнах, де цього обмеження немає, в жодній країні такий ризик не матеріалізувався. Немає країни — ні бідної, ні багатої, ні великої, ні маленької, — де частка іноземних власників перевищувала б 10%», — заявив Пасько, пише LB.ua.

За його словами, іноземці лише підвищують попит на ринку, що, відповідно, збільшує її ціну.

Пасько повідомив, що в 18 країнах світу, де повністю заборонено право власності на землю для іноземців, середня ціна гектара складає $3833. У країнах, де частково дозволено володіння іноземцями, ціна коливається від $8 тис. до $9 тис./га. А в країнах, де таких обмежень немає взагалі, середня ціна за гектар — $19 336.

«У нас у середньому у власника після приватизації виявилося 4 гектари. Якби ринок у нас був відкритий, у кожного з них був би актив вартістю $80 тис. Порівняйте зараз: 60-річна бабуся отримує максимум $100 на рік. А насправді її актив коштує $80 тис.», — сказав Пасько.

Він підкреслив, що в мораторії зацікавлені тільки неефективні агрохолдинги, що націлені на отримання миттєвого прибутку, і корупційні чиновники, які керують землею державної власності.


Для довідки: 17 лютого 2017 року 55 народних депутатів направили до Конституційного суду подання про визнання мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення неконституційним.