Експерт: Дослідження ґрунту гарантує вдалий сезон

11 листопада 2019, 10:00 1530

Доки землю не покрив сніг, дослідження ґрунту не втрачає своєї актуальності для аграріїв. Адже завдяки ньому вони можуть чітко зрозуміти: які культури сіяти, які добрива застосовувати, а від яких краще утриматися, як побудувати системи захисту і підживлення культур у майбутньому.

Про це розповідають фахівці «Інституту здоров'я рослин» та рекомендують не зволікати і дослідити ґрунт на важливі показники.

«Дослідження ґрунту — перше, що необхідно зробити, щоб гарантувати собі вдалий сезон. Адже воно дозволяє побачити і прорахувати усі тонкощі процесів живлення — чого, скільки та коли потрібно застосувати, аби отримати запланований врожай. Крім того, з його допомогою ви дізнаєтеся про такі показники вашого ґрунту, як рН, який впливає на засвоюваність елементів живлення, вміст органічної речовини, солей, вологи, макро-, мезо- та мікроелементів, і залишкові кількості пестицидів, що дозволить розробити відповідні системи живлення під різні культури», — стверджує керівник сервісно-технологічного відділу UKRAVIT Сергій Сальніков.

В »Інституті здоров«я рослин» ґрунт досліджують на найбільшу в Україні кількість показників — азот, рН, органічну речовину, рухомі форми (фосфор, калій, сірка), макро- та мікроелементи тощо. І кожен із цих показників має своє значення для планування процесів вирощування культур, акцентує керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров'я рослин» Ірина Перехрест.

«Неважливих показників ґрунту немає, — говорить вона. — Так, наприклад, знання вмісту гумусу допоможе спланувати системи захисту та підживлення, сівозміну, підібрати оптимальні культури для посіву; рівня рН — знадобиться у розробці заходів із розкислення і також вплине на підбір живлення для конкретних культур; рівня вологи — підкаже необхідність проведення вологозберігаючих заходів та систему вирощування; вмісту різних елементів — розповість, як розробити систему основного живлення та додаткових підживлень і скоригувати усі можливі дефіцити елементів для рослин».

Не зайвим буде й перевірити ґрунт на залишкову кількість пестицидів, зазначає вона. Адже ця інформація допомагає зрозуміти, чому деякі ділянки поля без явних причин «випадають» у період активної вегетації. Крім того, це дослідження радять проводити на новоосвоєних землях або полях, отриманих від сусіда, щоб не мати потім «сюрпризів».