Депутати знову спробують запустити ринок землі через Конституційний суд

15 червня 2018, 09:43 3970

Низка народних депутатів вирішили направити до Конституційного суду України подання з вимогою скасувати мораторій на землю сільськогосподарського призначення.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише народний депутат України Олексій Мушак.

«Спроба №2. Подача до Конституційного суд. В 2017 році разом з 55 колегами зробили подання визнати земельний мораторій неконституційним. Тоді Конституційний суд відмовився почати розгляд, не побачивши підстав порушення. Це офіційна причина. А не офіційна — було відсутнє бажання приймати непопулярне рішення», — прокоментував депутат.

На його думку, за цей рік багато помінялося.

«Перше — зсув в суспільній думці. Поки що, прихильників мораторію більшість. Але тенденція не на їх користь. Друге і основне — рішення ЄСПЛ, яким мораторій було визнано порушенням прав людини. Це рішення є джерелом права обов«язковими для виконання судами. А підписана Конвенція, яку Україна порушує, вище національного законодавства», — пояснив Мушак.

Депутат зазначає, що зараз шанси значно зросли, адже Конституційний суд очолює Станіслав Шевчук, який до цього був суддею Європейского суду з прав людини. Останні рішення КСУ були чітко в дусі рішень ЄСПЛ, додав Мушак.

Парламентарій уточнив, що для максимальної відкритості процесу підготовка другого подання буде публічною. До попереднього подання слід додати останнє рішення ЄСПЛ. Та більш чітко прописати порушення 41 статті Конституції, де вказано про право власності. Документ відкритий для коментарів, тому Мушак просить юристів долучатися.


Для довідки: в лютому 2018 року Конституційний Суд України вирішив відмовити у відкритті справи за запитом 55 нардепів про скасування мораторію на продаж землі.

У травні Європейський суд з прав людини у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» визнав мораторій на продаж сільгоспземлі таким, що порушує права людини.