Курячі яйця в Україні за рік подорожчали на 20%.
Про це розповів економіст, виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин в інтерв’ю «Главреду».
«Минулого року ситуація була цікава: виробники яєць дуже накрутили ціну восени, і в листопаді до них прийшов Антимонопольний комітет. У результаті цього склалася унікальна ситуація, коли на Різдво ціна на яйце не пішла вгору, а впала з 80 до 65 грн. Висновків АМКУ я не бачив, але ринок дуже відреагував», — нагадав він.
І додав, що собівартість яйця на 70% складається з вартості комбікорму, тобто визначальним чинником є вартість кормової бази. Так, витрати на електричну енергію у птахофабрик теж досить високі. Так, домогосподарства, які тримають курей, у період похолодання йдуть з ринку — це також впливає. Але всі ці фактори не є зараз карколомними.
«Думаю, ціна на яйце відносно місяця буде дещо зростати, але відносно аналогічного періоду минулого року вона буде падати. Тому що торік у листопаді яйця були дуже дорогими», — пояснив Олег Пендзин.
За його прогнозом, ціна на яйця буде залишиться приблизно в таких межах, як зараз, а перед святами вона може трохи зрости, але 100 грн за десяток точно не буде.
«Думаю, що до кінця року ціна на яйця зросте на 3-4%, щонайбільше на 5%», — вважає експерт.