Депутатський популізм: АПК може втратити до $1,2 млрд інвестицій

04 листопада 2016, 13:36 3436

Ухвалення законопроекту № 5300 про додатковий митний збір на експорт остаточно зруйнує інвестиційний клімат України та може позбавити АПК $1,2 млрд інвестицій щорічно.

Таку думку висловили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Відмічається, що внесення змін до чинного законодавства ініційовано групою депутатів від «Радикальної партії». Зокрема, законопроектом № 5300 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відродження тваринництва і розвитку сільськогосподарського підприємництва на селі» пропонується запровадження додаткового експортного мита на 60% українського аграрного експорту. 

Автори обґрунтовують законопроект необхідністю державної підтримки тваринництва, проте в самому тексті законопроекту нічого не зазначено про те, що кошти мають бути використані на підтримку АПК. Згідно з текстом пояснювальної записки, основна мета внесення вищевказаних змін до Закону — підтримка індивідуальних і малих господарств. Планується, що податкова ставка складе 3%. 

Як відмічають в УКАБ, такі законодавчі ініціативи завжди негативно сприймаються інвесторами та спричиняють відтік капіталу з країни. При цьому введення експортного мита у розмірі 3% призведе до зниження рентабельності виробництва зернових на 5%. В той же час більшість інвестицій, пов’язаних з агросектором, наразі спрямовані на логістично-інфраструктурні проекти, що забезпечують експорт. Вони мають довгий термін окупності та низький рівень рентабельності. Тому введення додаткових експортних мит на продукцію АПК може зробити інвестиції в такі проекти непривабливими.

«У 2016 р. прямі іноземні інвестиції в сільське господарство, порівняно з минулим роком, зросли на 39% і навіть перевищили докризові показники. Проте експортне мито на продукцію АПК, яке намагаються приховати за назвою «аграрно-сировинний збір», може повернути стан справ до рівня 2014 р., коли через політичну, економічну кризу та початок військового конфлікту були призупинені всі інвестиційні проекти, а агросектор залишився практично без фінансування», — відзначив генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.


Для довідки: нагадаємо, законопроект № 5300 був зареєстрований в парламенті 21 жовтня 2016 р. 24 жовтня його було передано на розгляд комітету.