Експерт: Близький Схід можуть зацікавити помідори та дрібні яблука

23 січня 2019, 12:00 1577

Ринок яблука країн Близького Сходу є надзвичайно цікавим експортним напрямком для українських виробників, адже щорічне зростання імпорту в цьому регіоні становить близько 9%.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО Андрій Ярмак під час тренінгу «SWEET TRADE: Як успішно експортувати солодощі, фрукти, ягоди та горіхи з України до Близького Сходу».

«Щорічно імпорт до країн цього регіону світу становить близько 1,3 млн тонн. Найшвидше на сьогодні зростає імпорт яблука до Іраку, Сирії, Ізраїлю та Йорданії, але найвищу ціну за продукцію можна отримати в Ізраїлі, ОАЕ, Йорданії, Кувейті та Саудівській Аравії», — повідомив Андрій Ярмак.

За його словами, експортерам слід звернути увагу, що великим попитом на Близькому Сходу користується яблуко дрібного калібру, а також такі сорти як зелений Голден, Гала, Ред Делішез, Грені Сміт.

Крім того Андрій Ярмак зауважив, що Україна також може поставляти овочі до країн  Близького Сходу і українським тепличникам ці ринки можуть надати великі можливості якраз у літній період, коли на внутрішньому ринку ціни на їх продукцію падають найбільше.

«В той же час, коли в Україні масово продаються помідори відкритого грунту,  протягом червня-серпня температурні умови в країнах Близького Сходу та Північної Африки через спеку є вкрай несприятливими для вирощування продукції овочевої групи, чим можуть скористатися українські тепличники», — зазначає Андрій Ярмак.

Наразі томати до цих країн постачаються з Нідерландів та  Албанії.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua