Бізнес вимагає терміново розблокувати процес реєстрації ЗЗР

14 лютого 2018, 17:12 3347

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА)у відкритому листі звернулася до прем'єра-міністра України з закликом сприяти терміновому розблокуванню процесу державної реєстрації пестицидів та агрохімікатів перед початком посівної кампанії.

Як говориться у повідомленні ЄБА, минулого травня Верховна Рада України прийняла закон України «Про оцінку впливу на довкілля» №2059-VIII, відповідно до якого процедура державної екологічної експертизи матеріалів була замінена на еколого-експертну оцінку матеріалів, поданих для реєстрації пестицидів та агрохімікатів, порядок якої мав бути визначений Кабінетом міністрів України.

У шестимісячний строк з дня набрання чинності цим законом Кабмін мав забезпечити прийняття необхідних нормативно-правових актів, зокрема і порядку проведення еколого-експертної оцінки. Закон набрав чинності 18 червня 2017 року, відтак вищезгаданий строк для розробки та прийняття необхідних нормативно-правових актів сплив ще в грудні 2017 року.

Станом на середину лютого Міністерство екології та природних ресурсів України, за даними експертів асоціації, не розробило та не подало аорядок на затвердження до Кабміну.

«Більше того, з грудня 2017 року не збиралася науково-експертна рада при Мінприроди, засідання якої є останнім етапом державної реєстрації пестицидів та агрохімікатів. І навіть ті продукти, у яких вже є повний пакет необхідних документів, не можуть отримати реєстраційні посвідчення. Мусимо констатувати, що своєю бездіяльністю Мінприроди, фактично, заблокувало процедуру державної реєстрації засобів захисту рослин в Україні», — говориться у повідомленні ЄБА.

Як пояснили у асоціації, без посвідчення про державну реєстрацію, українські та міжнародні імпортери й виробники ЗЗР не зможуть розпочати процес ввезення та вчасного забезпечення аграріїв значною кількістю продуктів нового покоління. Окрім невиконання міжнародних контрактів та втрати Україною довіри в очах міжнародної бізнес-спільноти, така ситуація перед початком посівної кампанії може нести у собі ризики для продовольчої безпеки держави, підкреслюють в ЄБА.

«Варто зазначити, що період застосування ЗЗР є досить коротким. Відповідно, фермер буде купувати те, що є у наявності. А через відсутність пропозиції високоякісних зареєстрованих ЗЗР, існує ризик суттєвого збільшення попиту на сірий імпорт та фальсифіковану продукцію. Таким чином, якість та безпечність майбутнього урожаю може опинитися під загрозою», — пояснюють в асоціації.

Зважаючи на це, ЄБА просить сприяти якнайшвидшій розробці та прийняттю вищезгаданого порядку, а також забезпеченню безперебійної роботи ради з метою вчасної реєстрації засобів захисту рослин.