Бізнес закликає парламент прийняти доленосні для посівної законопроекти

02 квітня 2018, 19:00 3884

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася з відкритим листом до голови Верховної Ради України щодо необхідності термінового прийняття законопроектів №6606 та №7403-2.

Цей пленарний тиждень у Верховній Раді України може стати вирішальним для посівної кампанії 2018 р., говориться у повідомленні ЄБА.

Як зазначається, 3 квітня на розгляд парламенту планується винести ключові для сільського господарства законопроекти: проект закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (№6606, 21 червня 2017 р.) та проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур» (№7403-2 від 29 грудня 2017 р.).

«Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на необхідності їх термінового прийняття з метою вирішення проблем неможливості ввезення зразків засобів захисту рослин для державних випробувань й науково-дослідної діяльності та повернення відшкодування ПДВ для сої та ріпаку», — говориться у повідомленні асоціації.

Починаючи з 2017 р., як нагадують у ЄБА, виробники оригінальних та високоякісних ЗЗР зіткнулися з фактичною неможливістю проведення державних випробувань і, в подальшому, державної реєстрації ЗЗР через вимогу щодо підтвердження реєстрації препарату у країні виробництва, яка нещодавно з«явилася в українському законодавстві.

«На практиці цю вимогу у більшості випадків неможливо виконати, оскільки виробники ЗЗР можуть одночасно реєструвати інноваційні препарати в різних країнах. Крім того, через відсутність у країні виробництва препарату бур«янів, шкідників, хвороб та сільськогосподарських культур, які є в країні призначення такого препарату, реєстрація в країні виробництва не проводиться у зв«язку з її фактичною недоцільністю», — пояснюють в асоціації.

У ЄБА підкреслюють, що протягом останніх двох сезонів Україна вже втрачає позиції в очах міжнародної бізнес-спільноти, адже позбавляє аграріїв можливості застосовувати оригінальні продукти нового покоління, створені на основі новітніх досягнень. Ціла низка інноваційних оригінальних препаратів уже не потрапила до українських аграріїв.

«Більше того, втрат зазнає і українська наука. Станом на початок 2018 р. провідні виробники оригінальних ЗЗР уже скоротили свої інвестиції в науково-дослідну діяльність в Україні на 60%. За оцінками представників агрохімічного комітету асоціації, які представляють близько 90% ринку оригінальних ЗЗР, заблокованими залишаються приблизно 95% інноваційних препаратів», — говорять в асоціації.

З метою вирішення цього питання ще у червні 2017 р. було розроблено законопроект №6606 про скасування вимоги щодо підтвердження реєстрації препарату у країні виробництва при ввезенні зразків ЗЗР для випробувань. З початку нинішнього року цей законопроект уже 4 рази потрапляв до порядку денного парламенту, але щоразу часу на його розгляд не вистачало.

«Це набуває надзвичайної терміновості зараз у зв«язку з початком вегетаційного періоду у рослин і, відповідно, періоду внесення препаратів. Тому ми сподіваємося, що цього тижня вищезгаданий законопроект потрапить до п«ятірки пріоритетних», — підкреслюють у ЄБА.

Іншим важливим питанням для парламентарів у ЄБА називають так звані «соєві правки», відповідно до яких скасовується відшкодування ПДВ на сою з 1 вересня цього року та ріпак з 1 січня 2020 р.

«Виробники сої та ріпаку будуть поставлені в нерівні конкурентні умови з виробниками інших культур, оскільки втратять право отримувати державну фінансову підтримку через механізм відшкодування ПДВ при експорті. Соя і ріпак українського виробництва мають стабільно високий попит на високомаржинальних ринках ЄС», — зазначають в асоціації.

Як пояснюють у ЄБА, з огляду на те, що олієжирова галузь України переробляє тільки 27% виробленої сої і 7% виробленого ріпаку, фермери, які вирощують сою та ріпак, змушені будуть скоротити посіви цих культур, а ті, хто вклався в посівний матеріал сої, з високою ймовірністю зазнають збитків. При цьому європейські партнери змушені будуть віддати перевагу поставкам цих культур з інших регіонів, таким чином Україна може втратити ринок ЄС.

«Скасування відшкодування ПДВ на ріпак і сою може призвести до «викреслювання» даних культур з сівозміни та втрати технологій роботи з ними. Зменшення кількості культур у сівозміні несе загрозу поступового виснаження ґрунтів», — пояснюють в асоціації.

Законодавче вирішення цього питання вже є — в грудні минулого року був зареєстрований законопроект № 7403-2 про відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку.

«Таким чином, законопроекти №6606 та №7403-2 є доленосними як для посівної кампанії, яка має стартувати з дня на день, так і для майбутнього українського сільського господарства і його інноваційної складової. Саме тому асоціація закликає поставити на голосування дані законопроекти протягом цього пленарного тижня», — підсумували в ЄБА.