Аграрний комітет пропустив у Раду «органічний» законопроект

08 лютого 2017, 11:17 1844

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту підтримати і прийняти за основу законопроект № 5448, яким пропонується в новій редакції викласти Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини».

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

За його словами, урядовий законопроект є новою редакцією ЗУ «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Його мета — удосконалення засад правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції шляхом встановлення загальних засад державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноважень центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у цій сфері, а також прав та обов`язків суб`єктів ринку органічної продукції.

«Також пропонується регламентувати вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, встановити основні засади здійснення порядку сертифікації органічного виробництва, а також вимоги до органів сертифікації і покласти здійснення державного нагляду (контролю) за суб`єктами ринку органічної продукції на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Повноваження щодо сертифікації органічного виробництва пропонується надати акредитованим органам сертифікації. При цьому сертифікація органічного виробництва здійснюватиметься на платній основі за рахунок суб`єктів господарювання, видача сертифіката — безкоштовно», — зауважив Бакуменко.