Аграрний комітет парламенту окреслив плани на наступну сесію

28 серпня 2018, 14:53 3016

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин 27 серпня провів круглий стіл, темою якого були пріоритетні завдання комітету на період роботи дев'ятої сесії Верховної Ради України.

Про це повідомив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

В заході взяли участь парламентарі, представники Мінагропроду, Держпродспоживслужби, представництва ЄС, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, профільних аграрних асоціацій, провідних аграрних підприємств, експерти, науковці тощо.

«Нашою головною метою на період 9-ї сесії є завершення роботи, розпочатої в попередніх сесіях, з опрацювання і просування надважливих аграрних законопроектів, а також збільшення позитивних результатів в цьому напрямку», — зазначив Бакуменко.

На наступну сесію Верховної Ради заплановано роботу над законопроектами, які вже розглянуті комітетом і підготовлені для розгляду у другому та повторному другому читанні, а саме:

- проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр. № 3157);

- проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності (реєстр. № 7060);

- проект Закону України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» (реєстр. № 4532).

Також заплановано розглянути на комітеті прийняті в першому читанні законопроекти:

- проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству (реєстр. № 8121);

- надзвичайно важливий євроінтеграційний проект Закону України про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів (реєстр. № 8450).

Крім того, на розгляд парламенту буде винесено для першого читання вже розглянуті комітетом законопроекти:

- проект Закону України про сільськогосподарську кооперацію (реєстр. № 6527-д), метою якого є системне та комплексне регулювання усіх правовідносин щодо утворення, діяльності та припинення сільськогосподарських кооперативів з урахуванням міжнародних стандартів та кращих світових практик;

- євроінтеграційний проект Закону про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами (реєстр. № 4611), який є в дорожній карті законодавчого забезпечення виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Також комітет розгляне проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відстеження і маркування генетично модифікованих організмів та обігу, відстеження і маркування харчових продуктів, кормів та/або кормових добавок, ветеринарних препаратів, отриманих з використанням генетично модифікованих організмів (реєстр. № 7210).

Минулого тижня у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин (реєстр. № 9022). Законопроект встановлює єдині правила державного нагляду і контролю за ідентифікацією та реєстрацією тварин в господарствах операторів ринку тварин, а також відповідальність за невиконання вимог.

«Відзначу, що наразі активно розробляються в новій редакції законопроекти про ветеринарну медицину та про карантин рослин. Дані законопроекти найближчим часом будуть зареєстровані у Верховній Раді і восени розглянуті в установленому порядку», — додав Бакуменко.

Крім того, створена в комітеті робоча группа готує  напрацювання пропозицій щодо проведення земельної реформи.

«Опрацьовано вже значну кількість матеріалів і зовсім скоро ми матимемо проект Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення», — додав Бакуменко.