Аграрний комітет визначився з доробками до закону про органіку

06 грудня 2017, 12:37 2267

Робоча група при комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин 4 грудня провела засідання по доопрацюванню проекту Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" (реєстр. № 5448 від 24.11.2016).

Про це розповів заступник голови комітету Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Facebook.

«У новій версії проекту було значно розширено положення по органічному виробництву аквакультури, тваринництву, перехідному періоду від неорганічного до органічного виробництва тощо. Крім того, було опрацьовано зауваження всіх закордонних експертів, які надійшли до законопроекту №5448», — повідомив Бакуменко.

Також група обговорила критичні зауваження, які стосувалися, перш за все, складу органічного продукту та застосування антибіотиків.

«Стосовно першого. По тексту, як і було в попередній версії проекту, передбачено, що органічний продукт має складатися із 95% органічних інгредієнтів та 5% неорганічних інгредієнтів, але зроблено уточнення для уникнення різночитань. Інгредієнти, які входять до 5% неорганічних інгредієнтів, повинні бути дозволені до використання в органічному виробництві. Сюди жодним чином не попадає ГМО, синтетичні речовини тощо, використання яких в органічному виробництві прямо заборонені законом», — розповів Бакуменко.

Разом з тим, за словами парламентаря, заборона превентивного застосування антибіотиків міститься, як в попередній редакції проекту, так і в представленій на робочу груп.

«Але уникнення різного тлумачення положень щодо застосування антибіотиків, у новій редакції було додатково уточнено, що їх застосування можливо лише з метою недопущення страждань тварин, та тільки у випадку, якщо фітотерапевтичні та гомеопатичні ліки не мають ефекту. При чому, додатково уточнено, що у випадку застосування антибіотиків, тварина виводиться з органічного стада на певний період часу, залежно від виду тварини, а продукція, отримана від такої тварини не вважається органічною», — додав Бакуменко.

Робоча група обговорила ключові зміни в законопроекті для того, щоб на наступне засідання комітету винести узгоджений текст законопроекту, зазначив Бакуменко.


Для довідки: Верховна Рада 14 листопада 2017 р. направила на доопрацювання комітетом у повторному першому читанні законопроект «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції» (№ 5448)