Аграрії переплатять за добрива 6 млрд грн

11 серпня 2016, 15:07 2257

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) закликає Уряд втрутитись в ситуацію, що склалось на ринку аміачних добрив та вжити заходів щодо зниження їх цін, поклавши край наявній на ринку монопольній змові.

Про це AgroPortal.ua повідомила прес-служба ВАР.

Як відмічають в організації, український аграрій роками переплачує за азотні добрива, проте, після того, як підприємства Ostchem, що входять до Group DF Дмитра Фірташа, пролобіювали в 2014 р. введення антидемпінгових мит на російську аміачну селітру, ситуація стала просто катастрофічною. Ціни на внутрішньому ринку на всі основні види азотних добрив: аміачну селітру, карбамід і КАС, синхронно виросли, перевищивши в 2015 р. експортні ціни на 14-17% або на $50-150 на 1 т.

Уже в середині березня 2015 р. ціни сягнули позначки $400. Світові ціни ж на той момент були в діапазоні $239-282 за т в залежності від виду добрива.

«Товар на експорт, в ціну якого включається логістика, не може коштувати дешевше, ніж той же товар на внутрішньому ринку. Таке можливо тільки, якщо на ринку є монопольна змова. Введення ж додаткових імпортних мит на російські КАС і карбамід, як того зараз вимагають підприємства Дмитра Фірташа, призведе лише до подальшого роздування цін. І це в ситуації, коли втрати аграріїв від завищених цін на азотні добрива за підсумками 2016 р. на порядок перевищать весь обсяг державної підтримки галузі запланованої на 2017 р.», — підкреслив голова ВАР Андрій Дикун.

Так, за оцінками консалтингового агентства ААА, загальні втрати аграріїв від перевищення внутрішніх цін на основні види азотних добрив над експортними, з моменту введення антидемпінгових мит на імпорт аміачної селітри з РФ в 2014 р. за підсумками 2016 р., становитимуть 6,38 млрд грн. Якщо нові мита будуть введені, то тільки в 2017 р. аграрії додатково втратять ще 5,27 млрд грн. Загальна ж сума державної підтримки аграрного сектора, планована на 2017 р. згідно проекту бюджетної резолюції становить лише 0,7 млрд грн.

З огляду на вищесказане, ВАР закликає Уряд:

  • доручити АМКУ провести розслідування наявності монопольної змови на ринку азотних добрив і зловживання монопольним становищем, підприємствами Ostchem,
  • оштрафувати недобросовісних гравців за несправедливе отримання вигоди за рахунок вітчизняних аграріїв;
  • утриматися від введення нових антидемпінгових мит на російські азотні добрива і розглянути питання про скасування діючих, тому що вони використовуються для зловживання монопольним становищем, порушуючи чинне законодавство, що суперечить національним інтересам України.