Аграрії об'єднують зусилля через борги Ostchem

11 липня 2017, 11:43 2776

Найбільші аграрні асоціації України підписали меморандум, мета якого — вирішити конфліктну ситуацію на ринку мінеральних добрив.

Про це говорится у повідомленні Української аграрної конфедерації.

Як зазначається, мова йде про неліквідовану заборгованість Ostchem перед українськими аграріями, а також свідоме завищення цією компанією цін на свою продукцію на внутрішньому ринку.

Ключові положення меморандуму:

- реалізація азотних добрив безпосередньо заводами-виробниками кінцевим споживачам (сільгосптоваровиробникам) до кінця 2018 року має здійснюватися за ціною не вище FOB-Чорне море + 10%;

- хімічні підприємства зобов'язуються поставити передплачені у 2016-17 роках азотні добрива за цінами укладених угод до початку осінньої посівної, а також компенсувати прострочення поставки;

- хімічні підприємства України отримують підтримку аграріїв у питаннях, пов«язаних з модернізацією виробництва. Також аграрії сприятимуть тому, щоб хімічна галузь України мала необхідну державну підтримку.

«В даному Меморандумі прописане бачення аграрними асоціаціями стратегії подальшого розвитку ринку азотних добрив України. В першу чергу, йдеться про підтримку національної хімічної промисловості. Але українська продукція повинна бути конкурентоспроможною. Субсидування її виробництва не може здійснюватися за рахунок фермерів. Отже, повинна діяти відповідна державна програма, щоб хімічна галузь успішно працювала», — зазначив президент УАК, народний депутат Леонід Козаченко.

Він наголосив: одним із головних у меморандумі є пункт про перехід хімічних підприємств на використання синтез-газу.

«Альтернативою природному газу є так званий синтез-газ, який можна виробляти з низькоякісного вугілля. Саме таку стратегію використав Китай, який нині є найбільшим у світі виробником хімічних добрив. Україна також може застосувати даний інструмент для того, щоб вивести хімічну галузь з кризи і суттєво здешевити виробництво добрив», — підкреслив Леонід Козаченко.

Меморандум підписали Українська аграрна конфедерація, Аграрний союз України, Асоціація фермерів та приватних землевласників України, Український клуб аграрного бізнесу, Всеукраїнська аграрна рада.

Також в УАК підкреслили, що в розробці меморандуму активну участь брав Союз хіміків України, однак згодом з незрозумілих причин він відмовився підписувати документ.