Абромавічус: Земельна реформа дозволить Україні створити сильну економіку

27 квітня 2017, 09:48 2103

Україна зможе отримати сильну економіку тільки шляхом проведення важливих реформ, і одна з найяскравіших і найбільш очевидних — це земельна.

Таку думку напередодні в ході прес-конференції в Києві висловив екс-міністр економіки Айварас Абромавічус.

За його словами, сильна економіка дозволить Україні отримувати західну політичну підтримку, боротися з зовнішніми ворогами, а також дасть надію на якісне життя українцям.

«Уряд пропонує запускати ринок землі шляхом продажу 200 га в одні руки, але так ми не досягнемо великого економічного ефекту. Ми не залучимо великих західних інвестицій, банки не підуть на фінансування на особливо привабливих умовах. Крім цього, у нас є тисячі компаній, які обробляють 1000 га і більше. Пропозиція по 200 га в одні руки збільшує ризики для середніх і великих виробників, ми так можемо втратити позицію великого аграрного гравця у світі», — вважає екс-міністр.

В ідеалі, зазначає Айварас Абромавічус, потрібно дозволити купувати землю юридичним та фізичним особам, щоб мати максимальний економічний ефект, ліквідний ринок.

На його погляд, агрохолдинги не готові до ринку, коли 200 га буде пропонуватися фізособам. «При цьому великі компанії також турбуються, що їх вартість на Варшавській і Лондонській фондових біржах недооцінена через неіснуючий ринок землі», — говорить екс-міністр.

«N. B.!» Депутати готують альтернативний законопроект щодо ринку землі

Абромавічус зазначив, що необхідно провести максимальну лібералізацію ринку, яка дозволить залучити максимальну кількість інвестицій.

«Вся суть реформи повинна зводитися до максимізації ціни на українську землю для людей, які вже 16 років не можуть скористатися своїм законним правом власності. А 25% людей, які мають паї, вже більше 70 років. Потрібно прописати всі деталі закону про ринок землі, я буду брати участь у розробці документа з Олексієм Мушаком», — сказав він, додавши, що перехідний період перед повним запуском ринку повинен тривати не більше, ніж один рік, при цьому чим більше обмежень, тим нижче буде вартість землі.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua