Якість сочевиці тепер можна перевірити за допомогою смартфону

18 грудня 2022, 13:20 3655

Південноавстралійська сільськогосподарська компанія випустила програму штучного інтелекту, яка дозволяє фермерам оцінювати фізичну якість зразків сочевиці просто за допомогою своїх телефонів.

Про це повідомляє Іndaily.

GoMicro Assessor, розроблений компанією GoMicro, дозволяє оцінювати фізичні характеристики сочевиці, перш ніж вона потрапить до покупців, і потенційно замінить дороге обладнання, промислові камери та зернові дозатори, які зараз потрібні для відділення зерна для оцінки.

Генеральний директор GoMicro доктор Сівам Кріш зазначає, що технологія штучного інтелекту, яку роками розробляли для таких різноманітних проєктів як розпізнавання комах і класифікація м’яса, може оцінювати тисячі зерен приблизно за хвилину з точністю понад 95%.

«У той час як більшості компаній потрібні тисячі і тисячі зображень, GoMicro досягає високої точності виявлення з кількома сотнями зображень, виходячи з характерних умов зображення з використанням навколишнього освітлення. Це дозволяє компанії швидко створювати та тестувати програми», — зазначає Сівам Кріш.

Компанія PB Agrifood у Квінсленді вже використовує технологію компанії для оцінки якості сої, а також розробляється додаток для індонезійської компанії, яка хоче забезпечити якість кукурудзи в кормах для птиці.

Додаток для сочевиці вирішує проблему, коли фермери не знають цінності свого врожаю, доки його не оцінять у точці доставки, яка може бути за кілька сотень кілометрів. Додаток дозволить фермерам оцінити якість свого продукту перед доставкою, щоб вони вибрали найбільш відповідну стратегію для максимізації своїх фінансових прибутків.

Сівам Кріш розповів, що вони почали з сочевиці, тому що її найскладніше оцінити.

«Спочатку ми досягли успіху з найскладнішим, решта має бути легким», — зазначив він, додавши, що до середини 2023 року вони випустять програми для оцінки більшості експортних зернових.

GoMicro Assessor можна легко використовувати під час збирання врожаю на жниварках, дозволяючи оператору коригувати налаштування комбайна відповідно до зерна під час збирання.

Також відзначається, що технологія може створити додаткову цінність для галузі, вимірюючи аспекти, що виходять за межі поточних стандартів, наприклад, розмір кожної зернини сочевиці. Це дозволить експортерам сегментувати те, що вони купують для різних ринків, оскільки деякі покупці готові платити більше за більшу сочевицю.