Вінницький аграрний університет створив гібридну сонячну електростанцію

04 березня 2023, 15:25 6282

Молоді вчені за підтримки керівництва Вінницького національного аграрного університету спільно зі стейкхолдером університету ТОВ «Промавтоматика-Вінниця» в ході виконання одного з етапів прикладної роботи розробили та впровадили проєкт гібридної сонячної електростанції.

Про це повідомляється на сторінці університету у Facebook

Валерій Граняк, кандидат технічних наук, доцент ВНАУ

Коли на початку цього опалювального сезону виникло питання, як університету продовжувати навчальний процес, при тому що електроенергії у загальній мережі немає, ми почали розробку та реалізацію проєкту нашої автономної гібридної електростанції. Дана потужність може бути розподілена як для безпосереднього застосування в режимі поточного часу, так і через накопичувач, тобто акумуляторну батарею. Також вона може повертати надлишок у загальну енергосистему, чим підвищувати стійкість не лише нашого навчального закладу, а й споживачів усієї України.

Надалі вчені планують проводити дослідження з розробки нових методів і методологій генерації сонячної енергії з урахуванням певних складнощів експлуатації сонячних електростанцій, таких як забруднення та зволоження фотоелектричних модулів і значних змін температури навколишнього середовища.