Вчені вивели картоплю з підвищеним вмістом вітамінів А та Е

26 листопада 2017, 11:00 5073

Вчені з Університету штату Огайо та Італійського національного агентства з нових технологій розробили «золоту» картоплю з підвищеним рівнем вітамінів А і Е.

Результати їх дослідження опубліковані в журналі PLOS ONE.

Картопля – це один з найбільш поширених продуктів рослинного походження, що споживається людиною, але вона має низький рівень життєво важливих поживних речовин, таких як бета-каротин (провітамін А) та вітамін Е. Дослідники використали генну інженерію для збільшення кількості каротиноїдів і ксантофілів провітаміну А у картоплі, а потім вивчили біодоступність поживних речовин у симульованій травній системі у звареній картоплі дикого типу та золотистих (жовто-оранжевих) бульбах.

Результати показали, що порція золотої картоплі може забезпечити до 42% рекомендованого щоденного дитячого прийому вітаміну А і 34% рекомендованого споживання вітаміну Е. Також виявили, що жінки репродуктивного віку можуть отримати 15% рекомендованого споживання вітаміну А і 17% рекомендованого споживання вітаміну Е з тієї ж 150-грамової порції.