Науковці дізналися, як ще збільшити врожайність кукурудзи

06 серпня 2017, 09:00 5821

Підвищений рівень експресії зміненого гену ZmDA1 або ZmDAR1 покращує продуктивність кукурудзи за рахунок посилення синтезу крохмалю.

DA1 і DAR1 – це рецептори убіквітіну, які функціонують як негативні регулятори проліферації клітин під час розвитку Arabidopsis. Мутація у сайті 358, що обумовлює заміну аргініну на лізин, викликає розвиток фенотипу da1-1, що проявляється у збільшенні розміру органів кукурудзи та зерен, пише Plant Biotechnology Journal.

Група дослідників на чолі з Гуансін Сі з Університету Шаньдун в Китаї окремо внесла мутований ген ZmDA1 (Zmda1) і мутований ген ZmDAR1 (Zmdar1) до елітної інбредної лінії кукурудзи DH4866.

Врожайність трансгенних рослин була на 15 % більшою, ніж у диких видів, завдяки поліпшенню кількості зерна, маси та вмісту крохмалю. Аналіз показав, що надекспресія мутованих генів Zmda1 і Zmdar1 сприяла розвитку ядра та посиленій експресії генів крохмал-синтази, що призвело до збільшення врожайності.

Це дослідження показує, що надекспресія мутованих генів ZmDA1 або ZmDAR1 може поліпшити синтез крохмалю в ядрах кукурудзи і покращити врожайність кукурудзи.