Вчені розкрили секрети фотосинтезу

23 вересня 2017, 09:24 3310

Команда вчених з Університету штату Арізона (ASU) та Університету штату Пенсільванія зробила крок ближче до розкриття секретів фотосинтезу.

Фотосинтез є одним з найважливіших біологічних процесів у світі. Він працює завдяки реакційним центрам (РЦ) фотосинтезу — спеціалізованим мембранним білкам, які збирають енергію зі світла та використовують її для перенесення електронів через біологічну мембрану від одного ланцюжка транспорту електронів до іншого, завдяки чому електромагнітна енергія перетворюється в хімічну, яку можуть використати організми, пише ASU Now

Група дослідників вважає, що перший реакційний центр був простішим, ніж ті, які є сьогодні. З точки зору білкової структури, це був гомодимер — тобто зібрані разом дві копії одного і того ж поліпептиду, що утворюють симетричну структуру. Реакційні центри, структури яких ми знаємо, — це  гетеродимери, в яких ця властивість симетрії була порушена, хоча всередині вони зберігають залишки оригінальної симетричної архітектури.

Дослідження встановило першу гомодимерну структуру РЦ і пролило світло на те, у який спосіб можуть бути організовані інші РЦ. Узагальнена структура білка дуже подібна до фотосистем рослин і ціанобактерій та РЦ рожевих сірчаних бактерій.