Науковці «добули» з тютюну вакцину від катаральної лихоманки

01 серпня 2017, 19:00 3371

Команда вчених з університету Кейптауна (Південна Африка) розробила дві нові вакцини від вірусу катаральної лихоманки, які синтезують рослини.

Катаральна лихоманка — це хвороба жуйних тварин, викликана серотипом вірусу лихоманки (BTV), що спричиняє серйозні спалахи в усьому світі, пише BMC Biotechnology.

Як зазначається речовини розроблені на основі білка Zera®-VP2ep і Zera®-VP2. Вакцина Zera®-VP2ep містить послідовності декількох серотипів BTV, а вакцина Zera®-VP2 містить повнорозмірну BTV-8 VP2 кодон-оптимізовану послідовність. Zera®-VP2ep спрямована на стимуляцію імунної відповіді на кілька серотипів BTV.

Обидві вакцини були успішно синтезовані в тютюні (Nicotiana benthamiana), використовуючи Agrobacterium-опосередковану експресію. Аналіз показав, що експресовані білки накопичуються всередині цитоплазми клітин рослини. Попередні дослідження щодо їх імуногенності показали, що вакцини викликали у мишей імунні реакції проти вірусу VP2.

Ці результати показують, що вакцини мають потенціал, як вакцини проти BTV, а також те, що розробка вакцин через рослинну платформу вимагає додаткового дослідження.

Вакцини від катаральної лихоманки є у продажу, але існують і певні ризики. Щоб мінімізувати ризики, пов'язані з вакцинами, рекомендують використовувати рекомбінантні вакцини.