Шотландці вивели стійку до нематод картоплю

29 січня 2023, 13:24 3730

Інститут Джеймса Хаттона (JHI) в Інвергоурі (Шотландія) минулого тижня оприлюднив результати революційного фермерського випробування сортів картоплі, стійких до картопляних цистоподібних нематод (Potato Cyst Nematode, PCN).

Завдяки вченим з JHI, SoilEssentials, Scottish Agronomy, SRUC і SASA, які спільно працювали над цим проєктом, що фінансується шотландським урядом, було доведено, що нові сорти картоплі є високостійкими до PCN і придатними для вирощування в кліматі Шотландії, пише Potato News Today.

«Хоча ми вже знаємо про сорти картоплі, які не дозволяють PCN розмножуватися, оскільки вони стійкі до інфекції, та вони все одно можуть спричинити значні втрати врожаю. Попри стійкість, кореневу систему все ще можуть поїдати шкідники. Таким чином, фермери фіксують зниження врожайності або застосовують пестициди, які можуть бути недоступні в майбутньому», — зазначив один із науковців інституту доктор Філіп Берджесс.

Він підкреслив, що необхідні сорти картоплі з більшою стікістю.

Під час випробування було виявлено, що деякі сорти картоплі не тільки зупиняють розмноження PCN, але й добре ростуть під сильним тиском шкідників, що сприяє більш стійкій сівозміні. Окрім цього важливого відкриття, сорти придатні для виробництва в кліматі Шотландії та є зручними для споживачів.

Доктор Берджесс додав, що деякі з сортів вже є у продажу.

«Це критична проблема в той час, коли виробники картоплі перебувають під зростаючим тиском щодо забезпечення сталого виробництва, використовуючи менше пестицидів. Ці нові сорти є важливою частиною забезпечення сталого вирішення даних проблем. Наше завдання — забезпечити продовольчу безпеку, не завдаючи шкоди природі та не посилюючи зміни клімату», — додав науковець.