Рослини виробляють речовини, що спонукають шкідників до канібалізму

24 липня 2017, 19:00 2921

Науковці з Університету Вісконсіна з’ясували, що томати можуть впливати на гусениць-шкідників таким чином, щоб ті поїдали один одного.

Результати опубліковано в журналах Nature Ecology та Evolution. 

Як зазначається, травоїдні шкідники їдять один одного, коли їм не вистачає їжі. Деякі рослини також впливають на шкідників, щоб зробити їх більш «хижими» по відношенню до інших видів комах.

У дослідженні, виконаному колективом на чолі з інтегративним біологом Джоном Орроком, захисну реакцію в томатах було спричинено дією метил жасмонату (MeJA), хімічної речовини, яку рослини викидають у повітря для попередження інших про можливу небезпеку. Коли томати відчувають MeJA, вони виробляють токсини, які роблять їх менш поживними для комах.

Під час експерименту дослідники «віддали» томати звичайному шкіднику — маленькому плямистому метелику. Через вісім днів томати, що сильніше зазнавали впливу MeJA, втратили менше біомаси в порівнянні з контрольними рослинами або тими рослинами, які отримали менше сигналу від MeJA. Це означає, що реакція була ефективною у захисті рослин.

Через два дні дослідники помітили, що гусениці, які годуються листям із оброблених рослин, перетворювалися на мертвих личинок раніше і їли більше, ніж ті, що годувалися листям з контрольних рослин.