Майже 2 млрд людей в світі залежать від імпорту їжі

30 квітня 2017, 11:02 1760

Дослідники з Університету Аалто у Фінляндії вперше показали широкий зв’язок між дефіцитом ресурсів, демографічним тиском і імпортом продуктів харчування.

У дослідженні, опублікованому в журналі Earth's Future (Майбутнє Землі), дослідники підкреслили, що продовольча безпека близько 1,4 мільярда людей стала залежною від імпорту, і ще 460 мільйонів людей живуть у районах, де зростання імпорту не достатнє, щоб компенсувати відсутність місцевого виробництва.

Вчені здійснили глобальний аналіз, орієнтований на ті регіони, де наявність води обмежує виробництво, і вивчали дані з 1961 до 2009 року, оцінюючи, як проблема демографічного росту зростання може бути вирішеною за рахунок збільшення імпорту продовольства.

Публікація аналізує статистичні дані ФАО, а також бере до уваги збільшення ефективності виробництва в результаті технічного розвитку. Аналіз показав, що для 75 % регіонів, які мають дефіцит ресурсів, імпорт продовольства почав рости, оскільки власного виробництва в регіоні недостатньо.

«Контроль попиту на продукти харчування є ключовим питанням. Контроль зростання населення відіграє важливу роль у цій роботі, але він також матиме важливе значення для підвищення виробничих ланцюгів за рахунок скорочення харчових відходів і зменшення споживання м’яса. Оскільки одна чверть всіх продуктів харчування, вироблених в світі, викидається, таке зменшення на глобальному рівні дійсно було б значущим», — каже співавтор дослідження д-р Джозеф Гійом.