Бджіл назвали ідеальним прототипом для штучного інтелекту

28 грудня 2016, 18:07 3101

Штучний інтелект реально створити на основі принципів життєдіяльності бджіл.

Такого висновку дійшов Луїс Розенберг, який працює в Силіконовій долині над стартапом Unanimous AI, передає BBC.

Основа Unanimous AI — вбудований інструмент для колективного прийняття рішень. Він дозволяє сотням учасників відповідати на питання одночасно, об'єднуючи їх колективне розуміння для досягнення однакової відповіді.

Відзначається, що з моменту запуску в червні 2016 р. Unanimous AI зареєструвала близько 50 тис. користувачів, які відповіли на 230 тис. питань. Розенберг вважає, що такий гібрид людини і машини — штучний інтелект (ШІ) — допоміг би вирішити деякі з найскладніших питань у світі.

При цьому, на думку розробника, серед соціальних видів саме бджоли приймають більш обґрунтовані рішення, працюючи разом. Наприклад, коли рій бджіл хоче створити нову колонію, він повинен прийти до колективного рішення, де її будувати. Сотні «розвідників» відправляються в різних напрямках, щоб знайти підходящі місця. Коли вони повертаються, то виконують своєрідний «танець», аби поділиться інформацією.

«Це також пояснює, чому птахи злітаються і риби сходяться в косяк, — це дозволяє їм забезпечити оптимальні шляхи об'єднання інформації, яку вони мають. Питання тільки в тому, чи можуть люди зробити це», — каже Луїс Розенберг.