На Міжнародну космічну станцію відправили насіння для адаптації до зміни клімату

08 листопада 2022, 12:00 2445

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) та Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) відправили на Міжнародну космічну станцію насіння в межах розробки нових сільськогосподарських культур, здатних адаптуватися до змін клімату на Землі.

Про це повідомляється на сайті МАГАТЕ.

Відзначається, що в межах експерименту буде вперше проведено геномний та біологічний аналізи насіння, яке зазнало впливу комічного мутагенезу. На Міжнародній космічній станції насіння перебуватиме в унікальних умовах, які неможливо відтворити в лабораторії на Землі. Однією з цілей експерименту є також порівняння такого насіння з тим, що зазнавало впливу радіації в лабораторних умовах для вивчення ДНК та змін росту.

Після повернення насіння на Землю вчені в спільному центрі ядерних методів ФАО/МАГАТЕ виростять його та дослідять на предмет наявності корисних рис для кращого розуміння мутацій, спричинених космосом у рослинного насіння, та виявлення нових сортів, здатних адаптуватися до зміни земних умов, пов'язаних зі зміною клімату.

«Я сподіваюся, що цей експеримент призведе до прориву: результатів, якими ми вільно поділимося з вченими, та нових культур, які допоможуть фермерам адаптуватися до змін клімату та покращити продовольче забезпечення», — заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Цей проєкт стане частиною портфеля проєктів МАГАТЕ та ФАО в галузі зміни клімату, покликаних допомогти країнам адаптуватися до нових кліматичних реалій, включаючи нестачу продовольства та води, втрати біорізноманіття, за допомогою ядерної науки та технологій.