Медики перемогли рак за допомогою ГМ імунних клітин

24 лютого 2017, 15:24 1838

Група медиків з лікарні Грейт Ормонд Стріт (Great Ormond Street Hospital), Лондон, вперше в історії медицини успішно використовувала генетично модифіковані донорські імунні клітини для того, щоб побороти лейкемію у двох дітей віком 11 та 16 місяців.

Використана медиками технологія є розширенням стандартної клітинної терапії, в ній використовуються недорогі донорські універсальні клітини, які можуть бути отримані і застосовані в будь-який час, інформує «Голос Інфо».

Розроблена лондонськими медиками технологія значно випереджає технології клітинної терапії, що розроблені іншими компаній, включаючи Juno Therapeutics і Novartis. У технологіях цих компаній використовуються клітини, взяті з організму пацієнта, і потрібно багато часу на їх відбір, генну модифікацію і введення в організм пацієнта.

У своїй роботі британські медики використовували Т-клітини типу CAR-T, «вічно голодні» клітини-хижаки, що є «бойовими одиницями» імунної системи, які після відповідних генних модифікацій нападають лише на клітини, уражені лейкемією або іншими онкологічними захворюваннями. Донорські клітини піддали чотирьом генетичним модифікаціям, дві з яких проводяться за допомогою технології редагування генома TALENs. Одна з цих модифікацій позбавляє донорську клітку здатності нападати на нормальні клітини тіла іншої людини, а друга направляє їхню «агресію» безпосередньо на ракові клітини.

Права на нову технологію клітинної терапії були передані біотехнологічній компанії Cellectis, а випуском препаратів займаються фармацевтичні компанії Servier і Pfizer.

«Будь-який пацієнт може отримати негайне лікування за допомогою нашого нового методу. В інших методах неминуче виникає затримка, необхідна для взяття, генетичної обробки і повторного введення власного клітинного матеріалу пацієнту», — розповідає віце-президент компанії Cellectis Джуліанна Сміт (Julianne Smith), яка відповідає за розвиток технологій на базі CAR-T клітин. — У нашому випадку кров, яку взято у донора, може бути перетворена на сотні доз, що відразу готові до використання. Ми оцінюємо, що вартість виробництва однієї дози становитиме 4000 доларів, що набагато менше від суми в 50 тис., потрібної на отримання дози з власних клітин пацієнта».