Кава зникне з лиця землі в 2080 році

02 жовтня 2016, 11:04 2765

До 2050 р. через глобальне потепління площа угідь, придатних для вирощування кави, скоротиться вдвічі. Серед причин: підвищення температури, поширення шкідників і грибків. Дика кава зникне з лиця землі в 2080 р.

Про це свідчать результати дослідження Інституту клімату, передає The Independent.

Зникнення глибоко вплине на 120 млн осіб у всьому світі, які зайняті його вирощуванням, адже багато хто з них живе в найбідніших країнах світу.

Як відзначають дослідники, в основних регіонах виробництва кави спостерігається все більше і більше екстремальних погодних явищ. Це призводить до дефіциту поставок. Крім того, підвищення температури повітря погіршує смак і аромат кави.

Після періоду аномально високих температур і дощів в 2012 р. в Центральній Америці культури були заражені так званою кавовою іржею, в результаті чого 350 тис. чоловік в регіоні втратили роботу. А в Колумбії, наприклад, шкідливий грибок виявлений в горах, де раніше було занадто холодно для його виживання. Також з Конго поширився жук, який в Танзанії, де життя 2,4 млн людей залежить від кави, залишає за собою знищені плантації. Комах-паразитів також виявляють вище 1,5 км над рівнем моря.


Для довідки: Для деяких з 70 країн-виробників кава є головною галуззю в економіці. 59% доходів Бурунді отримує від експорту кави, експорт зерен становить третину експорту Ефіопії і 17% — Нікарагуа.