Дослідження: Прищеплюючи рослини, фермери ненавмисно створюють ГМО

21 квітня 2017, 19:00 3180

Дослідники Університету Rutgers на чолі з Pal Maliga повідомили, що щеплені рослини обмінюються мітохондріями, «електростанціями» клітин, які містять свої власні геноми. Більше того, коли мітохондрії від однієї рослини потрапляють в клітини іншої, вони поєднують свою ДНК з ДНК існуючих мітохондрій.

Ці дані, опубліковані в журналі PNAS, показують, що фермери з усього світу, які прищеплюють рослини, здійснюють ненавмисну генну інженерію, повідомляє New Scientist.

Зокрема, Maliga з командою здійснили щеплення одного вид тютюну до іншого. Один із видів мав мутацію в мітохондріях, що гальмував нормальний розвиток чоловічих органів у квітці.

Дослідники зробили зрізи стерильної чоловічої частини рослини і виростили з них цілісні рослини. На деяких із цих рослин розцвіли квіти з нормальними чоловічими органами, що означає успішне перенесення мітохондрій між двома видами. З’ясувалось, що обмін геномами відбувається в частинах рослини, близьких до місця щеплення, але у цій частині утворюються і нові пагони, які виростають у нові рослини зі змішаними геномами.