Індія розробила власну вакцину від нодулярного дерматиту

13 серпня 2022, 10:21 3744

Два індійських інститути сільськогосподарських досліджень ICAR здійснили великий прорив і розробили місцеву вакцину проти нодулярного дерматиту великої рогатої худоби (Lumpy Skin Disease).

Хвороба за останні кілька місяців поширилася по всій країні, пише The Hindu.

Як зазначається, над створенням гомологічної живої вакцини «Lumpi-ProVacInd» працювали дослідники Національного дослідницького центру коней (ICAR-NRCE) у співпраці з Індійським інститутом ветеринарних досліджень (IVRI).

Станом на 8 серпня в Раджастані через нодулярний дерматит зареєстровано 2111 падежів великої рогатої худоби, за ним йдуть Гуджарат (1679), Пенджаб (672), Хімачал-Прадеш (38), Андаман і Нікобар (29).

«Вчені докладали зусиль для розробки цієї вакцини з того часу, як у 2019 р. в Одіші вперше було повідомлено про спалах нодулярного дерматиту. Сьогодні вакцина запущена у виробництво, і тепер ми рухатимемося вперед, щоб гарантувати, що ця вакцина потрапить до фермерів, які мають ВРХ», — повідомив міністр рибальства, тваринництва та молочного тваринництва Паршоттам Рупала.

Вартість однієї дози становитиме 1-2 рупії ($0,013-0,026), а імунітет, спричинений гомологічними живими атенуйованими вакцинами проти нодулярного дерматиту, зазвичай зберігається протягом як мінімум одного року.