CRISPR дозволить підготувати свинячі органи для пересадки людям

19 серпня 2017, 08:00 3558

Групі вчених вдалося вирішити проблему з підготовкою органів свиней для трансплантації людям.

Дослідники на чолі з засновником ксенотрансплантаціонной компанії eGenesis Джорджем Черчем витягли віруси з ДНК свині за допомогою методу генетичного редагування CRISPR, пише «Хайтек».

Вчені «вирізали» вірусну ДНК з генома свині, а потім клонували відредаговані клітини. Після цього на основі клітин створили ембріони поросят, які пересадили свиноматкам.

Як повідомляється в звіті про дослідження, опублікованому в журналі Science, в результаті експерименту на світ з'явилося 37 поросят, в ДНК яких не було вірусу. З них вижили лише 15 особин, найстаршій з яких вже 4 місяці.

Ще одна проблема при ксенотрансплантації — це імунний відгук організму, пише New York Times. Попередні дослідження показали, що органи свиней покриті вуглеводними молекулами, які миттєво привертають увагу імунної системи людини — і викликають відторгнення. Компанія Черча eGenesis планує вирощувати модифікованих свиней з органами, вже готовими до пересадки людині, так що ризик відторгнення буде зведений до нуля. Вчений сподівається, що свинячі печінка, серце та інші органи будуть доступні для трансплантації через 2 роки. Стартап вже залучив $40 млн на розробку методів «олюднення» свинячих органів.

Інший метод отримання відповідних для пересадки людям органів — це створення «химер», з'єднання людської і свинячий ДНК. Подібний експеримент провели американські вчені. Генетики Каліфорнійського університету в Дейвісі з'єднали стовбурові клітини людини і ДНК свині. Ембріон розвивався 28 днів, після чого експеримент був штучно припинений для подальшого вивчення тканин.

На початку цього року інша група вчених впровадила стовбурові клітини людини в ембріон свині. Потім його помістили в свиноматку і дали розвиватися природним чином. Стовбурові клітини людини перетворилися в ті, що стануть в майбутньому серцем, печінкою, нейронами порося. Обидва методи дозволяють відразу ж вирощувати в тілі свині органи людини, але поки знаходяться на ранніх стадіях і їх ефективність ще не доведена.